Yunanistan Golden Visa Programı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Yunanistan Golden Visa Programı yatırım karşılığında kalıcı oturma izni sağlayan seçkin bir programdır. Yatırımcılar tarafından en çok tercih edilen programlardan biri olan Yunanistan Golden Visa, Schengen ülkelerine vizesiz seyahat hakkı tanır. Bu ayrıcalıklı programı daha detaylı öğrenmek için en çok merak edilen sorulara göz atalım.

Yunanistan Golden Visa başvuru sürecinde evrakları toplayabilmek adına bir avukatla anlaşmak gerekir mi?

Evrakların hazırlanması ve sunulması adına avukata başvurmakla ilgili herhangi bir yasal zorunluluk bulunmuyor. Ama elbette başvuruyu yapacak kişinin Yunanca bilmemesi ya da ülkede bulunmaması durumunda bu gibi bir destek gerekli olabilecektir.

Yunanistan Golden Visa Programı kapsamında kimler aile üyesi sayılıyor?

Kanunlara göre aile üyesi sayılan kişiler: eşler, eşlerin direkt soyundan olan 21 yaş altındaki çocuklar ve yakınlık derecesine göre eşlerin ailesi olarak belirlenmiştir.

Ailemden kişiler (ebeveynlerim ve eşimin ebeveynleri) ya da 18 yaşından büyük olan çocuklarım konut sahibi olduğumdan dolayı aile birleşmesinden yararlanabiliyor mu? Benim oturma iznim devam ederken çocuklarımın 18 yaşını geçmesi durumunda çocuklarımın durumu ne ölçüde değişiyor?

Yasalara göre aile büyükleri aile birleşmesinde dahil edilmesine rağmen 21 yaşının üzerindeki çocuklar haktan yararlanamıyor. 21 yaşına gelmeden aile birleşmesine dahil edilen çocuklar ise 21 yaşlarına geldikleri zaman bu haklarını kaybediyorlar. Bununla birlikte 24 yaşlarına kadar elde edebilecekleri bir 3 yıl süreli bir oturma izni hakları olabiliyor. Bu durum da 24’ten sonra göç politikalarına göre düzenlenecektir.

Evli olmayan çiftlerin birbirinin hakkından yararlanma şansı oluyor mu?

Evli olmayan çiftler aile üyesi sayılmaz.

Aldığım oturma izni ile diğer AB ülkelerine vizesiz seyahat edebilecek miyim? Bununla ilgili kurallar nedir?

Program kapsamında edindiğiniz uzun süreli vize ya da oturma izni ile Schengen ülkelerinde seyahat hakkı elde edebilirsiniz. Çoklu giriş hakkına sahip olmanıza ek olarak bir üye ülkede 3-6 ay bulunma hakkına sahip oluyor.

Oturma izni çalışma izni olarak da geçerli mi? Ben, eşim, çocuklarım ya da şirketimin yasal yetkilisi Yunanistan’dan çalışma hakkına sahip miyiz?

Oturma izni çalışma izniyle karıştırılmamalıdır. İş, 4251/2014 sayılı kanunun 6.paragraf 20.bendine göre ekonomik faaliyetleri kapsamaz.

Oturma iznimin olması vatandaşlık başvurusu yapmamı sağlar mı?

Oturma izni ve vatandaşlığın direkt bir bağlantıdan söz edilemez. Oturma izni kişiye yalnızca uzun süreli ülkede konaklama imkanı sağlar.

250.000 Euro yatırım miktarına katma değer vergisi de dahil mi? Eğer mülk sahipliği eşlerin ikisinin de adınaysa payların miktarları ne olmalı?

250.000 Euro değeri sözleşmede bulunduğu haliyle geçerli. Eşlerle ortak bir mülk sahipliği durumunda mülkün toplam 250.000 Euro değerinde olması şartı aranıyor.

Birden fazla mülkün toplam ederi 250.000 Euro ise bunlar ile başvuruda bulunabilir miyim?

Yasalar göre başvuru sahibinden toplamda (tek ya da toplu olarak) 250.000 Euroluk bir yatırım gerçekleştirmesi bekleniyor.

Bir ticari yatırımlar veya ticari, özel ve arsa yatırımlarının toplamıyla da başvurabilir miyim?

Mülkün sözleşme üzerinden toplamda 250.000 Euroluk yatırım miktarını karşılaması halinde özel veya ticari bir konuta sahip olmak önem taşımıyor.

Program kapsamında mülkler özelinde bir kısıtlama bulunmakta mı?

Mülkün sınırlar içinde olması ile ilgili bir kural bulunuyor. Sınırlar içinde sayılan bölgeler arasında Dodecanese, Evros, Thesprotia, Kastoria, Kilkis, Lesvos, Xanthi, Preveza, Rodopi, Samos, Florina, Chios, ve Thera ve Skyros adaları bulunmakta. Bunlara ek olarak ise eski Drama bölgesindeki eski Nevrokipi, Ioannina’daki Pagoniou ve Konitsas, Pella’daki Almopia ve Edessa, Serres’teki Sintiki bulunuyor.

Oturma iznime sahip olduktan sonra diğer Schengen ülkelerine direkt kendi ülkem üzerinden gidebiliyor muyum? Yoksa ilk olarak Yunanistan’a giriş yapmam mı gerekiyor?

İstediğiniz şekilde Schengen ülkelerine seyahat edebilirsiniz.

Sağlık ve eğitim sistemlerinden yaralanmadaki haklarımız nasıl? Oturma izni olan bir bireyin çocuğu Yunanistan’da devlet okullarına devam edebilir mi?

Oturma iznine sahip olan kişilerin devlet eğitiminden yararlanma şansı bulunuyor. Sağlıkla hizmetleri kapsamında oturma izni bulunan bireyler ve onların aile üyelerinin yeni yasalar dahilinde sağlık imkanlarından yararlanması için bir sigortaya ihtiyaçları bulunuyor. Bunları belgelemek adına da:

  • Sigorta belgeniz/sözleşmeniz ülke dışında bile yapıldıysa Yunanistan’ı kapsama durumunun belirtilmesi.
  • Ya da direkt olarak Yunanistan’dan alınan bir sigortanın belgeleri, gerekiyor.

Kendi ehliyetimle bir araba sahibi olabilir miyim?

Ulaşım bakanlığının belirlediği kurallar dahilinde olabilirsiniz.

Mortgage alma imkanım var mı?

Mortgage almanızda Yunanistan vatandaşlarından bir farkınız bulunmaz.

Yatırımcının ekonomik durumunu belgelemesi gerekir mi?

Yatırımcının gelir durumunun belgelemesi gerekir. Bun banka hesaplarının ve diğer güvencelerinin belirtilmesi gerekiyor. En sonunda ise ödeme bir banka çeki ya da transferi yoluyla yapılmak zorunda.

Eğer 2.000.000 Euroluk bir mülkün ortağı olarak gelişmekte olan ülkelerden 8 vatandaş bulunuyor ise, hepsine oturma izni sağlanıyor mu?

Evet, paylara düşenin 250.000 Euro olması durumunda tüm yatırımcılar oturma izni elde edebilir.

Başvuru adayının sicil kaydında kendi ülkesinde ya da Yunanistan’da sabıka kaydı bulunuyorsa oturma izni etkilenir mi?

Bu oturma izninin iptaline sebep verir.

Eğer başvuru sahibi başka bir Schengen ülkesinden uzun dönemlik vizeye sahipse, Yunanistan kalıcı oturma iznini alabilmek için diğerinin iptali gerekir mi?

Diğer ülkeden sahip olunan vize kişiye Yunanistan’da işlerini yapabilmesi için giriş sağlamak adına fayda sağlayabilir.

Eğer mülk devredilir ya da satılırsa oturma izni geçerliliğini koruyor mu?

Devretme durumunda oturma iznine sahip olan kişi hakkını yitiriyor. Yeniden satılması durumu diğer bir üçüncü kişiye oturma izni hakkı sağlıyor ve satış da yine mülk sahibinin oturma izninin iptaline yol açıyor.

Mülkün üçüncü kişilere kiralanması mümkün mü?

Mülk sahibi olan gelişmekte olan ülkelerin vatandaşları mülklerini kiralama hakkına sahiplerdir.

Yunanistan Golden Visa Programı ile alakalı sorularınız varsa, uzman ekibimizle iletişime geçebilir danışmanlık hizmetimizden yararlanabilirsiniz.