Kalıcı Oturma İzni veya İkinci Bir Vatandaşlık: En Belirgin Farklar

Kalıcı Oturma İzni veya  İkinci Bir Vatandaşlık: En Belirgin Farklar

Günümüzde yatırım yoluyla bir ülkenin oldukça özel imkanlarından faydalanmak mümkün. Bazı ülkeler yaptığınız yatırım sonucunda sizlere oturma izni verirken bazıları bir adım daha öteye gidip sizlere yeni bir vatandaşlık verebiliyor. Elbette bir ülkeden oturma izni almak ile onun resmi vatandaşı olmak arasında ciddi farklar bulunuyor. Yatırım yoluyla oturma izni ve/veya vatandaşlık veren ülkelerin sayısının artmasıyla bu iki kavram arasındaki çizgiyi doğru çekmek büyük önem taşıyor. 

Oturma İzni ile Vatandaşlık Almanın Ortak Noktaları

Bu iki kavramın farklarına değinmeden önce ortak noktalarına bir göz atmak faydalı olabilir. Her ne kadar bu faydalar ülke bazında değişse bile genellikle oturma izni veren ülkeler yatırımcılara neredeyse vatandaşları kadar geniş olanaklar sunuyor. Bu noktada yatırımcıları özellikle ilgilendiren en önemli husus vergi muafiyetleri oluyor. Genellikle iş verenleri ve iş kurmaya çalışan kesimi ilgilendiren bu muafiyetler ve kolaylıklar, yatırım yoluyla oturma izni alan insanların da aynı vatandaşlar gibi ülke içerisinde iş geliştirmelerine imkan tanıyor.

Ülkede Kalış Süresi

Oturma izni ve vatandaşlık programlarını birbirinden ayıran en önemli farklardan bir tanesi, yatırım yapılan ülkede kalış süresi. Oturma izni özünde oldukça uzun bir süre için verilen bir vizedir. Yalnızca yatırım yoluyla değil, mülteciler gibi bazı kriterleri dolduran herkese verilebilen bu belge aynı bir vize işlevi görür, ancak 1-2 hafta değil kimi zaman 5, kimi zaman 10 yıl gibi uzun süreler için verilir. Genellikle bu oturma izinleri gerekli koşullar sağlandığı takdirde adeta bir vize gibi uzatılır. Tahmin edebileceğiniz üzere başka bir ülkenin çifte vatandaşlığına geçtiğinizde böyle bir derdiniz kalmaz. O ülkede bulunsanız da bulunmasanız da istediğiniz zaman istediğiniz gibi oraya giriş ve çıkış yapabilirsiniz. Nihayetinde bu ülkenin sizin doğduğunuz ülkeden bir farkı kalmamış olur.

Yepyeni Bir Pasaport

Bir ülkeden yatırım yoluyla oturma izni almak ile vatandaşlık almak arasındaki belki de en büyük fark, vatandaşlık alındığında o ülkenin pasaportuna sahip olmaktır. Özellikle göreceli olarak güçsüz pasaportlara sahip ülkelerde yaşayan yatırımcılar daha kuvvetli bir pasaporta sahip olmak için çifte vatandaşlığa olumlu bakan bazı ülkelerden yatırım yoluyla vatandaşlık alabilmektedir. Malta ya da Portekiz gibi Avrupa ülkelerinden bir tanesinde alınacak vatandaşlık sayesinde yeni pasaporta sahip olabilir ve pasaportun sahip olduğu vizesiz seyahat imkanlarından faydalanabilirsiniz. Yalnızca ikinci bir pasaport sahibi olmak için bile yatırım yoluyla vatandaşlık programlarından yararlanan yatırımcılar olduğu için kimi zaman bu programlara çifte pasaport programları da denebilmektedir.

Ücretsiz Broşür & Danışmanlık