Yatırım Yoluyla Portekiz’de Yaşama ve Vatandaşlık Hakkı Nasıl Kazanılır?

Siz de yatırım yoluyla kolayca Portekiz’de kendiniz ve aileniz için oturma ve çalışma izni alabilir ve hatta kolayca Portekiz vatandaşlığı kazanıp daha sonra Avrupa Birliğinin her ülkesinde yaşayabilirsiniz. Bu yazımızda Portekiz Golden Vizesi almak için gerekli yatırım seçeneklerinden, vizenin devamlılığını korumak ve dilerseniz vatandaşlık talebinde bulunabilmeniz için gerekenlerden ve son olarak kazanacağınız imkânlardan bahsedeceğiz.

Portekiz Golden Vizesine Başvurabilmek için Gerekli Minimum Yatırım Tipleri:

Portekiz Golden Vizesi almaya başvurabilmek için aşağıdaki yatırımlardan en az birini gerçekleştirmeniz gerekmekte:

  • 500,000 Euro değerinde gayrimenkul yatırımı
  • Ömrü 30 yılı aşkın binalar veya kentsel dönüşüm bölgelerindeki araziler için 350,000 Avro değerinde yatırımlar da yeterli. Hatta renovasyon için yapılan harcama da 350,000 Avroluk meblağı tamamlamak için gösterilebiliyor.
  • 1,000,000 Eurouk sermaye yatırımı
  • 500,000 Euro ile küçük veya orta çağlı şirketleri sermayeleştirmek
  • 10 iş pozisyonu açmak
  • Portekiz içindeki bilimsel araştırmalara 350,000 Euroluk sermaye yatırımı,
  • Portekizdeki sanatsal üretime veya kültür korunumu çalışmalarına 250,000 Euro değerinde sermaye yatırımı

Şirketlere yapılan yatırımlarda, ilgili şirketin Portekiz’de bulunması veya başka bir AB devletinde ise en azından bir ayağının Portekiz’de bulunması gerekiyor.

Portekiz Golden Visa Programı Nasıl İşliyor

Yukarıdaki yatırımlardan en az birini belgelemeniz üzerine, Portekiz Golden Vize programına başvurabiliyorsunuz. Belli aralıklarla vizenizi beş sene boyunca yenilemeniz gerekiyor fakat bu beş senenin sonunda daimi oturma izni alabiliyor hatta altıncı bir yılın sonunda vatandaşlık başvurusunda bulunabiliyorsunuz. Vizeyi almanız durumunda hem kendiniz hem de yakın aileniz için öncelikle Portekiz’de bir sene oturma ve çalışma izni kazanıyorsun. Vizenin korunumu için bu ilk sene içerisinde en az 7 günü Portekiz’de geçirmeniz gerekiyor. İlk yılın sonunda ikince ve üçüncü yıllar için vizenizin yenilenmesi için başvuruyorsunuz. Bu iki yıl boyunca da en az 14 günü Portekiz’de geçirmeniz bekleniyor. Üçüncü yılın sonunda yine aynı şekilde dördünce ve beşinci seneleriniz tekrar vize yenileme başvurusunda bulunuyorsunuz ve bu iki sene zarfında da en az 14 gün Portekiz’de yaşamanız gerekiyor. Beşinci senenin sonunda isterseniz daimi oturma iznine başvurmak veya aynı beş senelik işlemi tekrarlamak sizin seçiminiz. Şayet daimi oturma izni başvurusunda bunulursanız bir senenin ardından,yani altıncı yılın sonunda, Portekiz vatandaşlığına başvurabilirsiniz.

Portekiz Golden Vizesinin Sağladığı İmkânlar

Dilediğiniz gibi Portekiz’de oturmak ve çalışmak dışında, Portekiz Golden Vizesi ile aynı zamanda bütün Schengen ülkelerinde özgürce seyahat etme hakkınız oluyor. Portekiz’de olduğunuz süre boyunca siz ve sizin Golden vizeniz üzerinden oturma hakkı alan yakın aile fertleriniz Portekiz devletinin sağlık ve eğitim imkânlarından bir vatandaş gibi faydalanabiliyor. Bu vize programı kapsamında aslında Portekiz vatandaşlarından bile daha şanslı olduğunuz bir konu is vergilendirme; yılın çoğunu Portekiz’de geçirmediğiniz müddetçe Portekiz dışı ve uluslararası gelir kaynaklarınızdan vergilendirilmiyorsunuz. Portekiz Golden vizesi Portekiz’de yatırım yapmaya devam etmeyi arzuladığınız takdirde özgürce gayrimenkul yatırımı yapmanızı kolaylaştırıyor ve Avrupa içerisinde çok daha rahatça hareket etmenize yardımcı oluyor.